Bevlogenheid volgens | Robert Bridgeman

Mensen gaan ‘aan’ als ze een purpose hebben die bedrijfsoverstijgend is

Alleskunner Robert Bridgeman heeft de nodige avonturen beleefd om te komen waar hij nu is. Hij reisde van de VS naar Engeland, Nepal, India en Thailand en woonde zelfs twee jaar lang in Vietnam. Samen met zijn vrouw Monique ontwikkelde hij de Bridgeman Methode die zich richt op bewustwording, stressreductie, geluk en welzijn. Ook voor het bedrijfsleven.
In september verlaat hij Nederland opnieuw en emigreert naar Zuid- Frankrijk, naar Terra Nova, een prachtige plek waar retraites en trainingen worden gegeven. Bewustwording is wat de wereld nodig heeft!

Purpose
Bevlogenheid betekent voor mij dat je met passie en vanuit inspiratie iets nastreeft, ergens naar verlangt. Ergens naartoe gaat. Als je echt bevlogen bent ga je vliegen en is alles in flow. Dan komen de juiste mensen op je pad, doe je de juiste ervaringen op. En weet je de juiste hulpbronnen aan te boren. Of een organisatie bevlogen is, heeft er volgens mij vaak mee te maken of er een heldere purpose is en wat dat dan precies is. Heeft een bedrijf als purpose enkel geld verdienen, en daar zijn er genoeg van, zullen werknemers zich lastig binden of nauwelijks verbonden voelen. Ze gaan snel weg en zijn vaak niet echt trots op wat ze doen. Ook zij zullen dan uitsluitend voor het geld gaan. Een hoger doel als de wereld een betere plek maken, maakt mensen bevlogen. Kijk naar De Vegetarische Slager. Dat is een geweldig bedrijf met gemotiveerde en gecommitteerde werknemers die een enorme drive hebben en het verschil willen maken.

Bridgeman in Business
Bridgeman is een social entrepreneurship met een gekoppelde ANBI stichting, een goede doelen stichting. We hebben drie takken. Vanuit de eerste tak leiden we via onze academie transformatie coaches en meditatie trainers op, vanuit de tweede geven we seminars en retraites. De derde tak Bridgeman in Business richt zich op het bedrijfsleven. Zo geven we bewustzijnstrainingen binnen grote organisaties als banken, energiemaatschappijen en mediabedrijven. Werknemers die hieraan deelnemen zijn dit niet verplicht, maar geven zich op vanuit persoonlijke motivatie. Toch is er natuurlijk een groot verschil tussen mensen die zichzelf willen transformeren en zich als individu opgeven voor een van onze trajecten en werknemers die een traject binnen hun bedrijf volgen. Binnen het bedrijf is er de link naar het werk. Het is dus niet alleen hoe transformeer ik mezelf en kan ik mijn eigen levenskwaliteit verhogen, maar ook hoe kan ik de werkkwaliteit verhogen?

Bewustwording is wat de wereld nodig heeft!
Hoe ben en blijf ik bevlogen in mijn werk? Bij Bridgeman volg ik mijn passie. Ik maak mensen bewust om meer vanuit liefde en wijsheid te gaan leven. Dit doen we door seminars, lezingen, opleidingen aan te bieden, maar ook door het schrijven van boeken en produceren van documentaires waarin we aandacht vragen voor een bepaald probleem, of voor een groep mensen in moeilijkheden. Zoals de documentaire: More than a pipeline en het boek Stoppen met vlees dat onlangs gelanceerd is.

Door inzet van onze verdiensten en het aanspreken van ons netwerk zijn we in staat om vanuit de stichting allerlei projecten te draaien. Zo organiseren we bijvoorbeeld gesponsorde reizen voor jongeren met problematiek. Wat ik binnen Bridgeman doe is gaaf, bewustwording is wat de wereld nu nodig heeft, maar die goede doelen steunen is nog veel gaver! For the good of all, is ons gedachtengoed.

Leiders versus managers
Ik ben zelf jaren in loondienst geweest en op mijn zestiende fulltime gaan werken in de betere horeca. Dat is een hiërarchische wereld. De chef-koks met wie ik werkte waren bijzondere persoonlijkheden, echte kunstenaars, maar ook autoritaire leiders die een duidelijke missie hadden. Over bevlogen gesproken! Ik heb er veel van geleerd.
Daarna kwam ik in de bouw terecht en kreeg daar te maken met managers. Managers en leiders zijn toch echt twee verschillende type mensen. Leiders gaan ergens voor en zijn bevlogen. Managers zijn over het algemeen vooral erg bevlogen als het om hun eigen carrière gaat en hun volgende stap op de financiële ladder. Veelal projecteren ze hun eigen ideeën en problemen op hun werknemers, zonder ervan bewust te zijn welke psychische schade ze hiermee kunnen aanrichten. Gelukkig is er de afgelopen tien jaar meer aandacht gekomen voor de rol van managers in het bedrijfsleven, dat vind ik een plezierige ontwikkeling.

De baas helpt mij, dus ik help de baas
Hoe kan je mensen bevlogen houden in een bedrijf? Dat is heel simpel in mijn optiek. Als je ervoor zorgt dat mensen purpose hebben, ergens naartoe willen, iets wat overstijgt en waar ze op een verjaardag met trots over kunnen vertellen, dan is dat al een hele stap in de goede richting. Daarnaast is het belangrijk om je werknemers te faciliteren in hun behoeften, en dat kan van alles zijn. Van childcare tot een boodschappenservice of het aanbieden van trainingen en hulp bieden bij problemen. Dan krijg je als werknemer het idee: de baas helpt mij dus ik help de baas.
Op dit moment is slechts 20% van de werknemers bevlogen. Stel je voor dat het 80% zou zijn! Mensen zouden dan heel gemotiveerd naar hun werk gaan, minder kans hebben op een burnout, meer geluk ervaren, en veel minder tijd hoeven werken, omdat we dan met elkaar productiever zijn!

Leven of overleven?
Mensen gaan aan als de purpose bedrijfsoverstijgend is. wanneer ze zich inzetten voor de mensheid, de natuur, de maatschappij. Het dienen van een hoger doel zorgt volgens mij voor een hele andere maatschappij, waarin mensen met passie hun bijdrage leveren. We leven nu nog met de illusie van zekerheid, oftewel schijnzekerheid, en denken controle te hebben in de vorm van geld, een pensioen. Zo zijn veel mensen geconditioneerd. Daarom durven zij niet van baan te veranderen of zaken anders in te richten, en dat terwijl mensen dol zijn op veranderingen. Alleen een verandering die zogenaamde zekerheden raakt, wordt als beangstigend ervaren. Ik kom bij bedrijven binnen waar mensen inklokken als in een soort gevangenis en zodra het pauze is met z’n allen even een halfuurtje mogen luchten. Ik ben blij als ik dan weer buitensta en tegelijkertijd werken wij daar als trainers ook aan mee, aan dat systeem. In de hoop deze mensen iets mee te geven. Wees je dus bewust van wat je doet en hoe je denkt. Want wie op deze ‘bange’ manier werkt, is niet aan het leven, maar aan het overleven. Dat gaat met veel angst en zorgen gepaard. En vanuit die positie kan je nooit dat hogere doel dienen.

[social_warfare]

Scroll naar boven