Bevlogenheid volgens | Robert Eenhoorn

Het maakt niet uit of je op het veld staat of in je bureaustoel zit !

Robert Eenhoorn is een voormalig tophonkballer en honkbalcoach en huidig algemeen directeur van AZ. Hij staat te boek als één van de beste Nederlandse honkballers van de laatste jaren. Hij was jarenlang de vaste korte stop van Oranje, en de zevende Nederlander die het tot de hoogste afdeling van de Amerikaanse profcompetitie, de Major League bracht.  In 2014 maakte hij de overstap naar de voetbalwereld.

Tegenslagen
Bevlogenheid is voor mij dat je iets doet en daar het juiste gevoel bij hebt. Het draait dan niet zozeer om financieel gewin, maar om het kunnen realiseren van je dromen. Iets vol overgave doen, gemotiveerd zijn en vol passie. Ik denk dat bevlogenheid ook hard nodig is om tegenslagen aan te kunnen en te volharden.
Binnen onze organisatie zijn wij ook zeker op zoek naar bevlogen medewerkers. In een bedrijf is het niet anders dan in de sport. Het maakt niet uit of je op een veld staat of in een bureaustoel zit. Als je maar heel graag in die omgeving wilt zijn en een bijdrage wilt leveren aan het grotere geheel.

Op zoek naar invulling
Kijk, ik heb geluk gehad, Ik heb altijd gedaan wat ik wilde. Eerst in de sport en toen ik daar te oud voor werd als Technisch Directeur en later als Algemeen Directeur van AZ. Ik heb mijn werkend leven altijd geweldig gevonden en nu nog. Mijn dagen vliegen voorbij,  ik stap met veel plezier in mijn auto om aan het werk te gaan.
Ik was altijd met dingen aan de gang die ik graag deed en niet omdat het moest of voor het geld. Ik realiseer me dat niet iedereen in deze gelukkige omstandigheid is. Het begint er volgens mij mee om te kiezen voor wat je echt leuk vindt. Wat zou je graag willen doen? Als je dat antwoord niet kent, zou ik er zeker naar op zoek gaan, desnoods met hulp van buitenaf. Dat is toch een stuk invulling van je leven. Als leidinggevende zie ik het meteen of iemand een  functie heel graag wil. Of de bevlogenheid ervan afspat of dat het slechts een kwestie is van: ach, die functie komt me op dit moment wel goed uit. Dat is echt een groot verschil.
Ik heb zelf in Amerika gespeeld. Het programma werd daar zo zwaar gemaakt, qua wedstrijden en trainingen, dat je wel bevlogen moest zijn, anders hield je het gewoonweg niet vol. Alleen de mensen die echt wilden bleven op die manier over.

Ik verzamel graag slimme mensen om me heen
Mijn stijl als leidinggevende? Ik ben wel van verantwoordelijkheid geven in plaats van verantwoording afleggen en geef mensen graag de vrijheid, al moet de expertise dan ook wel aanwezig zijn. Ik verzamel graag veel slimme mensen om me heen.
Onze sollicitatieprocedure hebben we onlangs aangepast. We kijken niet zo zeer naar de functie en het arbeidsverleden van de kandidaat, dan wel naar de persoonskenmerken. De juiste persoonlijkheid en een klik met onze organisatie en cultuur, vind ik belangrijker dan iemands cv.

Verbinding
Wat bevlogenheid doet? Ik denk dat mensen van buitenaf het ook merken en aanvoelen als een club bevlogen is en je dan graag willen helpen. Mensen zijn graag verbonden met personen die inspirerend kunnen vertellen over wat ze aan het doen zijn, en bevlogenheid uitstralen. Verbindingen worden zo ook makkelijker gelegd.

Iedereen wordt een weg opgeduwd
Een bevlogen Nederland zou leiden tot meer productiviteit. Ik denk dat het probleem van het lage percentage bevlogen werknemers al begint bij het huidige opleidingssysteem. Kinderen worden allemaal eenzelfde weg opgeduwd. Uiteindelijk hebben ze geen idee meer wat ze nu echt leuk vinden om te doen, waarin ze zich willen specialiseren. En een expert in iets worden of je ergens volledig op toeleggen geeft bevlogenheid. Dat zouden we meer moeten aanmoedigen.
Mijn top tip? Mensen aannemen op karakter, persoonskenmerken en op de fit met de cultuur, in plaats van op hun cv.

[social_warfare]

Scroll naar boven