De geluksformule

DE GELUKSFORMULE
Gisteren las ik een leuk artikel van Manfred Kets de Vries, hoogleraar leiderschapsontwikkeling aan de internationale businessschool Insead. Het artikel ging over Carl. Een ongelukkige man, ongelukkig met zijn werk, zijn leven, de wereld. De ontevreden houding van Carl (nooit een bedankje, nooit een glimlach) maakte dat zelfs zijn vrouw er genoeg van kreeg. Carl gaf ook niks om zijn werk en als hem gevraagd werd waarom hij geen ander werk ging zoeken, dan was zijn antwoord dat ‘dat toch niets uit zou maken’. Carl was altijd bang, zat in over geld en nam geen enkel risico, bang voor de financi?le gevolgen.

Maar wat is geluk nu eigenlijk? Vaak het belangrijkste levensdoel, als je mensen er naar vraagt. En volgens Aristoteles een combinatie van aangename momenten (hedonia) en een goed geleefd leven (eudaimonia). Maar ook persoonlijkheid is een belangrijke geluksfactor; er schijnt een belangrijk verband te zijn tussen een prettig karakter en geluk. Hoe plezieriger iemand in de omgang is, des te gelukkiger hij of zij is. Ook mensen die nauwkeurig zijn en ook meer openstaan voor nieuwe ervaringen zijn vaak gelukkiger. En gelukkige mensen hebben vaak weer betere relaties.

Anyway, het is een heel leuk en informatief artikel en de conclusie aan het einde van de rit is, dat Carl de keuze heeft om iets te maken van zijn werk en van zijn leven. En ook hóe hij dat zou kunnen doen. De gelukkigste mensen zijn namelijk niet degenen die van alles het beste hebben; het zijn degenen die van alles het beste maken. En die waarheid, daar kan ik me helemaal in vinden. Fijn dat het hier met een stukje onderzoek wordt onderbouwd.

[social_warfare]

Scroll naar boven