HSP & Corporate Life

Bijna vakantie hier! Tijd voor ontspanning! Maar dat valt niet altijd mee, want vaak zijn we zó lang doorgerend zonder tussendoor structureel voldoende op te laden, dat het dan in de vakantie een haast onmogelijke opdracht lijkt om ineens in standje relax te gaan.

Opladen (op tijd, niet te verwarren met op z’n tijd) is onderdeel van Radical Selfcare en cruciaal om dicht bij jezelf te kunnen blijven. Goed voor jezelf zorgen op alle fronten. Wat heb jij nodig om te kunnen doen wat je te doen hebt? Hoe ziet jouw ideale week eruit? Je ochtendritueel, je avondritueel. Je time management. Je voeding, je sport, je slaapritme? En dat in een duurzaam patroon. Radical selfcare is als tandenpoetsen; iets wat je duurzaam en blijvend voor jezelf doet en áls je dat duurzaam voor jezelf doet, kost het je in de vakantie ook minder moeite om je over te geven aan standje downtime.

Sinds ik weet dat ik HSP ben, weet ik nog beter dat ik die radical selfcare ook echt nodig heb. Het heeft bij mij een jaartje of 39 geduurd voor ik erachter kwam, maar toen ik erachter kwam, zei ik tegen een vriendin ‘…en tóch heb ik het altijd al geweten’.

HSP
HSP staat voor High Sensitive Person en inmiddels weet ik, dat 1 op de 5 NL’ers met mij dit ook zijn. Wat gelijk mijn eerste eye-opener was, want 4 op de 5 mensen dus niet. Misschien denk je bij het lezen van de termen als selfcare, HSP etc. dus ook; waar hééft ze het over….en dat is okee. Lees dan vooral niet verder. Maar ik weet ook heel zeker dat heel veel mensen dit nu lezen en denken ‘Herkenbaar! Ga door!’.

High Sensitive, in het nederlands hooggevoelig of hoogsensitief, wil zeggen dat HSP-mensen (zoals vastgesteld in diverse wetenschappelijke onderzoeken) bepaalde filters missen, die bij niet-HSP mensen informatie en prikkels filteren voordat ze bij je binnen komen.

Prikkels?
En wat zijn dan prikkels? Eigenlijk alle signalen die binnenkomen via je zintuigen, én via je gevoel (belangrijke toevoeging). Kan dus een radio zijn die ergens aanstaat en jij voor je gevoel overal bovenuit hoort. Kunnen collega’s zijn die verderop in de kantoortuin staan te praten en die jou afleiden. Het kan een geur zijn, een smaak, een labeltje van je trui in je nek, maar ook een stemming. Denk aan de vergadering waarin jij later binnen komt lopen, terwijl er net een pittig gesprek is gevoerd. Je vóelt het gesprek dan als het ware nog in de ruimte hangen als je binnenkomt.

Herkenbaar?
In de tijd dat ik nog niet doorhad dat dit HSP was, wist ik ook niet hoe ik hiernaar moest handelen. Dacht ik regelmatig dat ik gek was; ‘Ben ik nou de enige die dit voelt/ziet/hoort/ruikt/last van heeft??’ Inmiddels weet ik; NEE. Ik ben niet gek. En ja, vaak ben ik de enige (afhankelijk van de groepsgrootte op dat moment; 1 op de 5 he…). Inmiddels weet ik ook dat het heel vaak een heel waardevol extraatje is, sinds ik weet hoe ik ermee om moet gaan. Zo weet ik nu dat kantoortuinen helemaal niks voor mij zijn. Ik weet ook dat het soms verstandig is om thuis de muziek even uit te zetten, als de kinderen elkaar in de haren zitten en ik mijn overprikkeling voel toenemen (voorkomen is beter dan genezen ;-)).

Speak up!
Ik ben niet gek. En jij ook niet. Het belangrijkste wat ik inmiddels geleerd heb, is hoeveel het waard is om te ontdekken wat werkt voor mij. Om te weten wat ik nodig heb om optimaal te kunnen functioneren, zodat ik daarover met mijn omgeving ook open en eerlijk kan communiceren.

Neem jezelf serieus
Doordat ik nu haarfijn weet wat ik nodig heb en wanneer, kan ik niet alleen mijn omgeving hierin meenemen (wat heeel erg helpt), maar kan ik er ook naar handelen. Kan ik mijn dag en mijn week zo inrichten, zodat het energie oplevert, in plaats van kost. Neem ik regelmatig de tijd om te lummelen. Lig ik echt wel eens op de bank overdag, maar ik kan ook als een malle doorknallen ‘s avonds als ik in m’n flow zit.

It’s all about energy! Als ik dit toch eens had geweten in de tijd dat ik nog werkte in corporate life, verplicht in kantoortuinen zat en mensen om me heen had waarvan ik de energie opslurpte….waaauw….! Vaak zeiden mensen dan tegen mij; ‘Ik krijg altijd zoveel energie van jou’. Yeah right. En achteraf weet ik; ja, en ik lag ‘s avonds uitgevloerd op de bank en dacht; waar ben ik toch zo moe van??

Radical Selfcare!
Zelf ga ik deze vakantie 3 weken offline. Een heuse social media retraite. Tegen alle adviezen van social media experts in, doe ik wat ik voel dat ik nodig heb; radical selfcare! Can’t wait & it scares me at the same time! Onthaasten en onthechten. Verwonderen. Ruimte maken voor nieuwe wonderen. Uploaden & downloaden en de tijd nemen voor de dingen die er echt toe doen. Ik ga je na mijn vakantie vertellen hoe het me bevallen is, goed?

Als jij ook behoefte hebt aan een relaxte zomer en als je wel wat tips kunt gebruiken om goed voor jezelf te zorgen, schrijf je dan in voor de Radical Selfcare Challenge. Volledig online, dus kun je gewoon tijdens je vakantie doen, daar waar het jou uitkomt. Inspiratie verzekerd! Doe je mee?!

Hoe ziet jouw zomer eruit? Wat je ook gaat doen, ook als je helemaal niks gaat doen; geniet ervan!

Liefs, Martine

[social_warfare]

Scroll naar boven