HSP | HSS | HB

 

Heel lang heb ik het weggewuifd. Ervoor weggekeken. Neh...dat was ik niet. Herkende me in heel veel wel, maar in heel veel ook niet. HSP. Weer zo'n labeltje...

Sinds ik weet, (h)erken en omarm dat ik HSP ben, een hoogsensitieve hoogbegaafde high sensation seeker om precies te zijn, is er een wereld voor me open gegaan. Het heeft bij mij een jaartje of 39 geduurd, maar dan heb je ook wat ;-).

En nuchter als ik ben, ben ik totaal niet van de labels. HSP, HSS & HB zijn dat ook niet. Het zijn karaktereigenschappen, die je, als je ze beter leert kennen en ontdekt bij jezelf, enorm helpen in het zetten van stappen in je persoonlijke ontwikkeling.
-

HSP

HSP staat voor Highly Sensitive Person en inmiddels weet ik, dat 1 op de 5 NL’ers met mij dit ook zijn. Wat gelijk mijn eerste eye-opener was, want 4 op de 5 mensen dus niet. Highly Sensitive, in het nederlands vertaald als hooggevoelig of hoogsensitief, wil zeggen dat deze mensen (zoals vastgesteld in diverse wetenschappelijke onderzoeken) op 3 manieren anders reageren op informatie, namelijk:
- Opmerken
- Verwerken
- de Impact
van informatie werkt bij deze mensen anders dan bij niet-HSP. Mensen die meer dan gemiddeld gevoelig zijn voor interne en externe prikkels, hebben een rijke en intense belevingswereld, verwerken informatie diepgaander (ze leggen meer verbindingen) en de impact van informatie (en emoties) kan intenser zijn.
-

PRIKKELS

En wat zijn dan prikkels? Eigenlijk alle signalen die binnenkomen via je zintuigen, én via je gevoel (belangrijke toevoeging). Kan dus een radio zijn die ergens aanstaat en jij voor je gevoel overal bovenuit hoort. Kunnen collega’s zijn die verderop in de kantoortuin staan te praten en die jou afleiden. Het kan een geur zijn, een smaak, een labeltje van je trui in je nek, maar ook een stemming. Denk aan de vergadering waarin jij later binnen komt lopen, terwijl er net een pittig gesprek is gevoerd. Je vóelt het gesprek dan als het ware nog in de ruimte hangen als je binnenkomt.
-

HERKENBAAR?

In de tijd dat ik nog niet doorhad dat dit met HSP te maken had, wist ik ook niet hoe ik hiernaar moest handelen. Dacht ik regelmatig dat ik gek was; ‘Ben ik nou de enige die dit voelt/ziet/hoort/ruikt/last van heeft??’ Inmiddels weet ik; NEE. Ik ben niet gek. En ja, vaak ben ik de enige (afhankelijk van de groepsgrootte op dat moment; 1 op de 5 dus…). Inmiddels weet ik ook dat het heel vaak een heel waardevol extraatje is, sinds ik weet hoe ik ermee om moet gaan. Zo weet ik nu dat kantoortuinen helemaal niks voor mij zijn. Ik weet ook dat het soms verstandig is om thuis de muziek even uit te zetten, als de kinderen elkaar even in de haren zitten en ik mijn overprikkeling voel toenemen (voorkomen is beter dan genezen ;-)).
-

PERSOONLIJKE GEBRUIKSAANWIJZING

Ik ben niet gek. En jij ook niet. Het belangrijkste wat ik inmiddels geleerd heb, is hoeveel het waard is om te ontdekken wat werkt voor mij. Om te weten wat ík nodig heb om optimaal te kunnen functioneren. En als ik dat weet, helpt dat mijn omgeving automatisch ook.
-

ONTDEK JE VERBORGEN TALENTEN

Doordat ik nu haarfijn weet wat ik nodig heb en wanneer, kan ik hier ook naar handelen. Kan ik mijn dag en mijn week zo inrichten, dat het energie oplevert, in plaats van kost. Neem ik regelmatig de tijd om te lummelen. Lig ik echt wel eens op de bank overdag, maar kan ik ook als een malle doorknallen als ik in m’n flow zit.
It’s all about energy! Als ik dit toch eens had geweten in de tijd dat ik nog werkte in corporate life, verplicht in kantoortuinen zat en mensen om me heen had waarvan ik de energie opslurpte….waaauw….! Vaak zeiden mensen dan tegen mij; ‘Ik krijg altijd zoveel energie van jou’. Good for you. Maar ik lag dan ‘s avonds uitgevloerd op de bank en dacht; waar ben ik toch zo moe van??.
-
---

EN...WAT IS DAN DIE HIGH SENSATION SEEKER?

Tot zover HSP. Heel vaak zijn HSP ook de wat introverte types. De ‘kat uit de boom’-kijk types in een groep mensen. De mensen waarbij van binnen van alles gebeurd, die haarfijn kunnen analyseren en doorzien hoe de hazen lopen, maar die zich niet graag of snel zullen uiten. En dat is precies waar het bij mij jarenlang mis ging. Want daar herkende ik mezelf totaal niet in. Ja, ik was gevoelig. Ja, ik voelde dingen aan. Ja, ik kon de stemming van een persoon of groep haarfijn doorgronden, of zelfs overnemen, zonder dat ik het door had. Nee, er ontging mij niets van alles en iedereen in mijn omgeving. Maar ik was niet dat introvert.
Toen ontdekte ik het profiel van een hoogsensitieve high sensation seeker. Dat is slechts 30% van die eerdere 1 op de 5. En Oh. My. Goodness. Wat ging er toen een wereld voor me open! De HSP HSS omschrijft zich als iemand die leeft met de voet op de rem en het gaspedaal tegelijk. Aan de ene kant behoefte aan prikkels (juist!) en contact met mensen, maar aan de andere kant ook behoefte aan alleen-tijd en rust. En dat herkende ik zó! Als het vertrouwd voelt, dan sta ik vooraan, maar als ik aan m’n ‘mensentax’ zit en/of overprikkeld ben, dan ben ik het liefste gewoon lekker thuis.
Inmiddels weet ik overigens dat een HSP zowel introvert als extravert kan zijn en een HSP HSS ook.
-

EEN HSP HSS IN HET KORT;

De HSP HSS heeft naast de eerder genoemde HSP-eigenschappen, nog een viertal (mogelijke) aanvullende behoeften (en ze hoeven niet alle vier van toepassing te zijn om een HSS te kunnen zijn), namelijk:

  • Behoefte aan afwisseling (mensen, plaatsen en activiteiten)
  • Snel verveeld -> onderprikkeling -> bore-out!
  • Zoeken naar fysieke kick & avontuur
  • Behoefte aan ontremming & challengen van de status quo
Best een ingewikkelde tegenstrijdigheid! En best de moeite waard om balans in te vinden, om eigen grenzen in aan te geven en om je eigen gebruiksaanwijzing in te vinden.
Heel belangrijk om te weten is dat deze unieke talenten & eigenschappen je KRACHT zijn en geen LAST hoeven te zijn. Als je ze maar snapt.
-

GOUD

HSP binnen een organisatie zijn de mensen die werken vanuit een diepgeworteld verlangen, vanuit een intrinsieke motivatie.

Maar het zijn ook de mensen die door organisaties en leidinggevenden op de juiste manier gevoed moeten worden om blijvend te kunnen boeien en te binden, zodat ze duurzaam en optimaal kunnen presteren en renderen. Het is het goud. Het het zijn degenen die als eerste weg gaan als ze geen gevoel van verdieping, voldoening of verbinding hebben. Ze vertrouwen namelijk op hun eigen kracht en geloven dat hun geluk of succes niet afhankelijk is van een organisatie of een leidinggevende. ‘De besten gaan altijd weg’, horen we het management dan zeggen. Maar niet als deze mensen gevoed, geïnspireerd, betrokken en gezien worden en vanuit die basis hun werk kunnen doen.

Het zijn de ambassadeurs die vanuit een gemeenschappelijk doel (en niet vanuit eigen belang) een team of organisatie naar een hoger plan kunnen helpen tillen.

WEBINAR HSP HSS | DE KRACHT EN DE VALKUILEN

Ik geef met grote regelmaat online masterclasses over HSP & HSS. Een mega waardevolle masterclass als je jezelf in bovenstaande herkent. Ook als je meer wilt weten over HSP & HSS, wilt ontdekken of jij dit ook bent, of op zoek bent naar tools & tips om hiermee om te gaan. Stuur me een mail als je op de hoogte gehouden wilt worden over de data.

Als jij teamleden of medewerkers hierin herkent, breng dit webinar dan bij ze onder de aandacht, of neem contact op voor een incompany sessie (live of online). Want deze groep is bij uitstek vooral op zoek naar (h)erkenning. En als jij als leidinggevende op zoek bent naar tips & informatie om deze groep beter te leren snappen en naar tools om ze duurzaam te kunnen boeien en binden, dan ben je aan het juiste adres!

DOE DE TEST

Ontdek het onontgonnen goud in jou of in je organisatie & laat het vrij stromen. En…be prepared for miracles!!
En P.S. IEDEREEN heeft goud in zich, begrijp me goed. Iedereen op eigen wijze en vanuit een eigen rol in werk & leven. Mijn expertise ligt specifiek bij dit goud en het ontginnen daarvan, want dit goud blijft heel vaak onontgonnen, omdat de bezitter van deze mijn zich uit onzekerheid en onbekendheid met deze ‘rare’ eigenschappen vaak heel veel kleiner houdt dan nodig (én gewenst..). HEEL veel kleiner.
cactus-2561697_1920
Scroll naar boven