HSP HSS

 

Heel lang heb ik het weggewuifd. Ervoor weggekeken. Neh...dat was ik niet. Herkende me in heel veel wel, maar in heel veel ook niet. HSP. Weer zo'n labeltje...

Sinds ik weet, (h)erken en omarm dat ik HSP ben, een extraverte om precies te zijn, is er een wereld voor me open gegaan. Het heeft bij mij een jaartje of 39 geduurd voor ik er écht achterkwam, maar toen ik erachter kwam, zei ik tegen een vriendin ‘…en tóch heb ik het altijd al geweten’.

HSP

HSP staat voor Highly Sensitive Person en inmiddels weet ik, dat 1 op de 5 NL’ers met mij dit ook zijn. Wat gelijk mijn eerste eye-opener was, want 4 op de 5 mensen dus niet. Highly Sensitive, in het nederlands vertaald als hooggevoelig of hoogsensitief, wil zeggen dat deze mensen (zoals vastgesteld in diverse wetenschappelijke onderzoeken) bepaalde filters missen, die bij niet-HSP mensen informatie en prikkels filteren voordat ze bij je binnen komen. Mensen die meer dan gemiddeld gevoelig zijn voor prikkels vanuit de omgeving, hebben een intensere belevingswereld  en voelen dingen vaak aan, of weten ze al voordat ze gaan gebeuren.

PRIKKELS

En wat zijn dan prikkels? Eigenlijk alle signalen die binnenkomen via je zintuigen, én via je gevoel (belangrijke toevoeging). Kan dus een radio zijn die ergens aanstaat en jij voor je gevoel overal bovenuit hoort. Kunnen collega’s zijn die verderop in de kantoortuin staan te praten en die jou afleiden. Het kan een geur zijn, een smaak, een labeltje van je trui in je nek, maar ook een stemming. Denk aan de vergadering waarin jij later binnen komt lopen, terwijl er net een pittig gesprek is gevoerd. Je vóelt het gesprek dan als het ware nog in de ruimte hangen als je binnenkomt.

HERKENBAAR?

In de tijd dat ik nog niet doorhad dat dit HSP was, wist ik ook niet hoe ik hiernaar moest handelen. Dacht ik regelmatig dat ik gek was; ‘Ben ik nou de enige die dit voelt/ziet/hoort/ruikt/last van heeft??’ Inmiddels weet ik; NEE. Ik ben niet gek. En ja, vaak ben ik de enige (afhankelijk van de groepsgrootte op dat moment; 1 op de 5 he…). Inmiddels weet ik ook dat het heel vaak een heel waardevol extraatje is, sinds ik weet hoe ik ermee om moet gaan. Zo weet ik nu dat kantoortuinen helemaal niks voor mij zijn. Ik weet ook dat het soms verstandig is om thuis de muziek even uit te zetten, als de kinderen elkaar even in de haren zitten en ik mijn overprikkeling voel toenemen (voorkomen is beter dan genezen ;-)).

SPEAK UP!

Ik ben niet gek. En jij ook niet. Het belangrijkste wat ik inmiddels geleerd heb, is hoeveel het waard is om te ontdekken wat werkt voor mij. Om te weten wat ik nodig heb om optimaal te kunnen functioneren, zodat ik daarover met mijn omgeving ook open en eerlijk kan communiceren.

NEEM JEZELF SERIEUS

Doordat ik nu haarfijn weet wat ik nodig heb en wanneer, kan ik niet alleen mijn omgeving hierin meenemen (wat heeel erg helpt!), maar kan ik er ook naar handelen. Kan ik mijn dag en mijn week zo inrichten, dat het energie oplevert, in plaats van kost. Neem ik regelmatig de tijd om te lummelen. Lig ik echt wel eens op de bank overdag, maar kan ik ook als een malle doorknallen als ik in m’n flow zit.
It’s all about energy! Als ik dit toch eens had geweten in de tijd dat ik nog werkte in corporate life, verplicht in kantoortuinen zat en mensen om me heen had waarvan ik de energie opslurpte….waaauw….! Vaak zeiden mensen dan tegen mij; ‘Ik krijg altijd zoveel energie van jou’. Good for you. Maar ik lag dan ‘s avonds uitgevloerd op de bank en dacht; waar ben ik toch zo moe van??.

EN...WAT IS DAN HSS?

Tot zover HSP. Heel vaak zijn HSP ook de introverte types. De ‘kat uit de boom’-kijk types in een groep mensen. De mensen waarbij van binnen van alles gebeurd, die haarfijn kunnen analyseren en doorzien hoe de hazen lopen, maar die zich niet graag of snel zullen uiten. En dat is precies waar het bij mij jarenlang mis ging. Want daar herkende ik mezelf totaal niet in. Ja, ik was gevoelig. Ja, ik voelde dingen aan voordat ze gebeurden. Ja, ik kon de stemming van een persoon of groep haarfijn doorgronden, of zelfs overnemen, zonder dat ik het door had. Nee, er ontging mij niets van alles en iedereen in mijn omgeving. Maar ik was zeker niet introvert.
Toen ontdekte ik het profiel van een HSP HSS. De hooggevoelige high sensation seeker. Ook wel de extraverte HSP of de strong willed HSP genoemd. Dat is slechts 30% van die eerdere 1 op de 5. En Oh. My. Goodness. Wat ging er toen een wereld voor me open! De HSP HSS omschrijft zich als iemand die leeft met de voet op de rem en het gaspedaal tegelijk. Aan de ene kant behoefte aan prikkels (juist!) en contact met mensen, maar aan de andere kant ook behoefte aan alleen-tijd en rust. En dat herkende ik zó! Als het gezellig is, dan dans ik op de bar als je niet uitkijkt, maar als ik aan m’n ‘mensentax’ zit en/of overprikkeld ben, dan ben ik het liefste gewoon lekker thuis en laat ik het feestje aan me voorbij gaan. Maar het vinden van een balans daarin, het herkennen van de signalen en daar ook naar (durven) handelen, dat ís me een journey. Neem dat van mij aan…

EEN HSP HSS IN HET KORT;

 • Eigenwijs en eigengereid (je kunt maar beter open kaart spelen ;-))
 • Een grote wilskracht
 • Weten heel goed wat ze wel en niet willen en hebben een sterke behoefte aan autonomie en vrijheid
 • Nieuwsgierig en een brede interesse, vaak ook multi-talented
 • (Meestal) heel energiek, tenzij ze niet worden uitgedaagd, dan worden ze futloos
 • Altijd vol nieuwe ideeën
 • Ongeduldig
 • Gek op ontdekken, onderzoeken en nieuwe dingen (incl. reizen en ondernemen)
 • Graag actief bezig zijn (vs op de bank hangen)
 • Snel enthousiast, maar ook snel verveeld
 • Krijgen graag hun zin en weten dat ook goed te beargumenteren
 • Opstandig als iets niet eerlijk (of niet op hun manier ;-)) gaat
 • Emoties kunnen zomaar omslaan
 • Graag onder de mensen (als ze zich goed voelen), maar ook graag alleen (in de natuur)
En je ziet het, het is best een ingewikkeld lijstje van heel veel tegenstellingen. Die best een uitdaging zijn om in toom te houden. Om balans in te vinden, om eigen grenzen in aan te geven, om keuzes te maken. En die er dus ook best wel eens voor kunnen zorgen dat je denkt; ‘zie je wel, het ligt aan mij’. Of ‘zie je wel, ik ben anders’. En inmiddels zeg ik dus, ‘ja, ik ben anders!’. En jij misschien ook, maar het is geen last, het is je kracht! Als je dat ook zo durft te zien. Te omarmen. Volledig te accepteren en het de vorm te geven die bij jou past.

GOUD

Meet Hanna. Zomaar een voorbeeld uit mijn praktijk. Heeft onlangs haar baan opgezegd en gaat interimmen. Behoefte aan vrijheid en autonomie, om onder haar voorwaarden ‘lekker’ te kunnen werken, hard te kunnen werken en waarde te kunnen leveren. Dat lukte helaas niet meer in de organisatie waar ze werkte. Ze werd niet gezien, gehoord en uitgedaagd. Ondanks meerdere pogingen die ze gedaan had om dit aan te kaarten en hier verandering in te brengen.
En dat is tegelijkertijd waar het heel vaak mis gaat. Want deze groep mensen zijn het GOUD van een organisatie of team! Maar het wordt zo vaak niet gezien!!
Het zijn de mensen die:
 • Onvoorwaardelijk en hard werken
 • Het voortouw nemen en altijd bereid zijn tot aanpakken
 • Analytisch zijn en (door)zien wat er moet gebeuren
 • Een zelfreflecterend vermogen hebben (wat is mijn aandeel en wat kan ik doen om dit de volgende keer te verbeteren, veranderen of voorkomen)
 • Zien en voelen waar het schuurt (in processen, in een samenwerking, in een team)
 • Snel enthousiast zijn, flexibel zijn en meebewegen met verandering
 • Je nooit of niet snel zult horen (klagen) over salaris
 • De kar trekken en in staat zijn om anderen in hun team te enthousiasmeren en mee te nemen
Het zijn de mensen die werken vanuit een diepgeworteld verlangen, vanuit een intrinsieke motivatie. Maar het zijn ook de mensen die door organisaties en leidinggevenden op de juiste manier gevoed moeten worden om blijvend te kunnen boeien en te binden, zodat ze duurzaam en optimaal kunnen presteren en renderen. Het is het goud. Het het zijn degenen die als eerste weg gaan als ze geen gevoel van verdieping, voldoening of verbinding hebben. Ze vertrouwen namelijk op hun eigen kracht en geloven dat hun geluk of succes niet afhankelijk is van een organisatie of een leidinggevende. ‘De besten gaan altijd weg’, horen we het management dan zeggen. Maar niet als deze mensen gevoed, geïnspireerd, betrokken en gezien worden en vanuit die basis hun werk kunnen doen.
Het zijn de ambassadeurs die vanuit een gemeenschappelijk doel (en niet vanuit eigen belang) een team of organisatie naar een hoger plan kunnen helpen tillen.

WEBINAR HSP HSS | DE KRACHT EN DE VALKUILEN

Iedere laatste donderdag van de maand geef ik een online masterclass over HSP HSS. Een mega waardevolle masterclass als je jezelf in bovenstaande herkent. Ook als je meer wilt weten over HSP HSS, wilt ontdekken of jij dit ook bent, of op zoek bent naar tools & tips om hiermee om te gaan, schrijf je dan absoluut in.

Als jij teamleden of medewerkers hierin herkent, breng dit webinar dan bij ze onder de aandacht, want deze groep is bij uitstek vooral op zoek naar (h)erkenning. En als jij als leidinggevende op zoek bent naar tips & informatie om deze groep beter te leren snappen en naar tools om ze duurzaam te kunnen boeien en binden, schrijf je dan ook in!

Zie ik je daar? Inschrijven kan hier.

DOE DE TEST

Ontdek het onontgonnen goud in jou of in je organisatie & laat het vrij stromen. En…be prepared for miracles!!
En P.S. IEDEREEN heeft goud in zich, begrijp me goed. Iedereen op eigen wijze en vanuit een eigen rol in werk & leven. Mijn expertise ligt specifiek bij dit goud en het ontginnen daarvan, want dit goud blijft heel vaak onontgonnen, omdat de bezitter van deze mijn zich uit onzekerheid en onbekendheid met deze ‘rare’ eigenschappen vaak heel veel kleiner houdt dan nodig (én gewenst..). HEEL veel kleiner.
cactus-2561697_1920

JA, IK WIL GRAAG MEER WETEN OVER HSP HSS

 • Met mijn inzending geef ik toestemming om mijn gegevens te verwerken, op de manier zoals omschreven in de privacyverklaring