Laten we vooral kijken naar wat er nog WEL kan | Incl. 5 tips

Wat een bizarre tijden zijn het! Van een florerende economie vallen we zo van het ene op het andere moment in een crisis. We staan erbij en we kijken ernaar. Heftige taferelen zien we uit alle hoeken van de wereld aan ons voorbij gaan en met man en macht wordt er in Nederland aan gewerkt om dat tot een minimum te beperken.

Maar dát het effect heeft en nog wel even blijft hebben, dat moge duidelijk zijn.

ROLLERCOASTER
In deze gekke tijden zie je ook de rollercoaster van emoties waar we met elkaar in belanden. Angst, verdriet, boosheid, frustratie, onzekerheid, maar gelukkig óók van vertrouwen, verbondenheid en liefde. En ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik heb alle bovenstaande emoties de afgelopen dagen al voorbij voelen komen. En telkens weer realiseer ik me, dat er maar één emotie is die deze crisis gaat overwinnen, namelijk liefde en alle emoties die daaraan gelinkt zijn; vertrouwen, vreugde, dankbaarheid, kortom, positive vibes. Alleen die gaan ons door deze crisis heen helpen, daar waar negatieve energie, zoals angst, boosheid, frustratie en onzekerheid rechtstreeks ons immuunsysteem aantasten en dus het virus mede verder verspreiden.

WAT KAN ER WEL?
Het gaat er in deze tijd meer dan ooit om, om te kijken naar wat je WEL kunt, in plaats van wat je NIET kunt. Om te kiezen voor vertrouwen en je niet te laten (ver)leiden door angst.

‘All great changes are proceeded by chaos’, zei Deepak Chopra ooit. Want, wie weet, komen er uit deze crisis uiteindelijk ook wel weer hele mooie dingen. Het noodzaakt ons om stil te staan, te vertragen en te verstillen, terug te gaan naar de basis en naar binnen te keren. En onszelf de vraag te stellen, wat kan IK wél doen?

NO RETURN
Er zal een shift gaan plaatsvinden in het onderwijssysteem, als alle best practices van de komende periode geëvalueerd gaan worden. Een shift in de beloning voor de mensen op wiens schouders de maatschappij nu draait. Een shift in thuiswerken. Helaas voor alle leidinggevenden van Nederland die thuiswerken nog steeds maar niets vonden of tegenhielden (de term ‘Het nieuwe werken’ uit 1995 krijgt nu voor eens en voor altijd eindelijk echt invulling ;-)).

There’s is no return. We kunnen ‘na corona’ niet meer terug naar ‘voor corona’. Er gaat veel veranderen. En hopelijk for the better!

LEIDERSCHAP
Het allerbelangrijkst is nu om vooral te kijken naar wat jij kunt doen om je staande te houden in het oog van deze orkaan. En er is meer dan alleen in je elleboog niezen en geen handen meer schudden. Het gaat over leiderschap nemen in deze roerige tijden.

Denk aan:

💛 Radicaal goed voor jezelf en voor je gezin zorgen door bijvoorbeeld voldoende slaap. Slaap is één van de absolute key-pijlers voor een gezonde weerstand, dus ondanks dat de kids niet school hoeven en de meesten van ons niet naar een externe werkplek, op tijd naar bed is juist nu cruciaal.

💛 Vitamine C, naast veel groente & fruit zijn aanvullende preparaten belangrijk. Er gaat zelfs een verhaal, zoals er velen gaan, dat de corona-patiënten het heel goed doen op grote doses vitamine C. En of het waar is of niet, voor je weerstand helpt het sowieso.

💛 Meebewegen met de veranderende omstandigheden versus je er tegen te verzetten; het komt aan op onze flexibiliteit, op onze creativiteit. Verzetten heeft geen zin. Het is er en we mogen er het beste van maken….

💛 Het hoog houden van je energie door de buitenlucht in te gaan, te bewegen, te mediteren en op die manier steeds weer terug te keren bij jezelf en te kiezen voor licht in plaats van donker. Niet te blijven hangen in de berichtgeving die van buitenaf bij je binnen komt. Hier een mooi filmpje van ex-presidentskandidaat Marianne Williamson, met een duidelijke uitleg over corona en een ontspanningsoefening). (En naast het hooghouden van je energie is voor je voetballende zoon de #stayathomechallenge misschien leuk, ook hooghouden, maar dan anders).

💛 Structuur, onverwacht met z’n allen op elkaars lip gaat vaak niet zomaar zonder slag of stoot. Maak een duidelijke planning met elkaar. Wat kun je van elkaar verwachten, wie doet wat en wanneer? Hoe kun je elkaar helpen, met huiswerk, klusjes in huis, maar ook met elkaar de ruimte gunnen en even ‘afwezig’ te mogen zijn.

En omdat we elkaar nu zo hard nodig hebben, doe ik ook graag wat ík kan doen om een steentje bij te dragen:

💛 Als je behoefte hebt aan een stukje inspiratie voor Radical Selfcare, dan kun je je hier gratis inschrijven; 7 dagen lang elke dag een boost in je inbox. Inclusief een inspiratiefilmpje en een werkblad voor de dag.

💛Of als je merkt dat je het lastig vindt om je energie hoog te houden, het even niet overziet, niet weet welke stappen jij kunt zetten, of heel erg behoefte hebt aan verandering en vernieuwing, juíst nu, voel je dan vrij om hier een gratis coach call in te plannen!

Wie weet zien of spreken we elkaar binnenkort virtueel. Hoe dan ook, pas goed op jezelf en je loved ones ♥!

Liefs, Martine

[social_warfare]

Scroll naar boven