‘Je bent een natuurlijke leider’. Zei ik tegen haar, terwijl we haar Human Design chart aan het doorspitten waren.
Ze werd stil. Er gebeurde zichtbaar iets. ‘Ik heb een hekel aan de woorden leider en leiderschap’. Uiteindelijk kwam het erop neer dat ze een hekel had aan de associatie die ze had bij de woorden ‘leider’ en ‘leiderschap’. De associatie was voor haar één met snelle mannen in te mooie pakken en te grote auto’s, die als het erop aankwam, op inhoud en qua ‘leiding geven’ nou niet echt brachten wat zij meende dat nodig was, voor zichzelf, voor haar teams en/of organisaties in het verleden.
‘Ik zei toch ook, een natuurlijke leider,’ grapte ik.
Dienend leiderschap
Maar natuurlijk snapte ik helemaal wat ze bedoelde. En heb ik ook lang een haat-liefde verhouding gehad met dezelfde woorden. Omdat ze juist zo vaak misbruikt worden in het bedrijfsleven. Vanuit een ‘ego-point-of-view’ worden ingezet. Terwijl de term voor mij iets heel anders inhoudt.
Daarom ben ik er ook van overtuigd hoe belangrijk zelfkennis is voor een HSP, omdat die eenvoudig weg niet zomaar functioneert in iedere omgeving. Als er geen vertrouwen wordt ervaren, is er geen basis om te functioneren. En dat vertrouwen werkt op verschillende manieren. Enerzijds het vertrouwen zelf voelen, anderzijds ook het vertrouwen hebben in de leidinggevende, organisatiedoelstellingen, visie en missie.
Maar als je dat niet weet en denkt in alle omstandigheden te moeten kunnen functioneren, dan kun je nog wel eens van een koude kermis thuiskomen. Op kracht doorgaan, laat je uiteindelijk keihard vallen. En als je weet dat het voor jou anders werkt, dat je niet overal hoeft te kunnen gedijen, dan maakt dat het maken van keuzes een heel stuk makkelijker.
Dienend leiderschap is een HSP op het lijf geschreven. Maar daar moet wel ruimte voor zijn.
Kennis is key
Ik zeg altijd ‘een hoogsensitief kind hoef je niet te straffen’. Die weet dondersgoed waar het de fout in is ingegaan. Daar moet je naast staan om op te vangen als het valt. Gesprekken mee voeren. Op weg helpen. De veilige bedding creëren waarin het kan vallen en opstaan en ontwikkelen.
En dat is bij een hoogsensitieve professional niet anders. Die ‘thrived’ niet bij een 13-in-een-dozijn management-aanpak. Die heeft een eigen gebruiksaanwijzing, die enorm belangrijk is om te kennen, om het potentieel eruit te kunnen halen wat erin zit (en wat in ieder van ons zit, HSP en niet-HSP, en waar een ieder een eigen gebruiksaanwijzing voor heeft).
Liefs, Martine