Pesten op de werkvloer. We zijn er klaar mee…

Óf ik kom het steeds vaker tegen, óf het wordt meer en meer zichtbaar, óf we pikken het gewoon niet langer; pesten op de werkvloer.

En dan heb ik het niet over de minsten die ik (live of virtueel) aan tafel heb zitten en die vertellen over collega’s (ook vaak niet de minsten en in veel gevallen hiërarchisch hoger) die gewoon ordinair pestgedrag vertonen. Mensen die uitgekafferd worden, respectloos worden behandeld door collega’s, genegeerd, steken onder water; you name it.

Wist je dat hooggevoelige mensen vaker dan gemiddeld te maken krijgen met grensoverschrijdend gedrag? Of, liever gezegd, het lastiger vinden om ‘nee’ te zeggen, waardoor er sneller over grenzen heen gegaan wordt?

Wist je ook dat er een soort magnetische aantrekkingskracht bestaat tussen hoogsensitieven en narcisten (of erger, psychopaten) waardoor er heel veel van deze mensen vastzitten in toxische (werk-)relaties?

Verschillende talenten en uitdagingen van een HSP zijn hier de grondslag voor:
• Natuurlijke drive om te (ont)zorgen, supporten, dienen, faciliteren
• Het lastig vinden om grenzen aan te geven
• Groot empatisch vermogen
• Hoge mate van loyaliteit en diepgaande behoefte aan harmonie
• Groot zelfreflecterend vermogen én afwijzingsgevoeligheid

Dit is slechts een greep uit een lange lijst talenten en uitdagingen.

Van levensbelang dus dat je als HSP jezelf leert kennen en je eigen gebruiksaanwijzing ontwikkelt om vanuit een basis van eigenwaarde en zelfrespect de wereld tegemoet te kunnen treden en je volle potentieel tot bloei te kunnen brengen.

Ik ben wel benieuwd; heb jij pesten wel eens meegemaakt op de werkvloer? En wat deed je ermee?

Liefs, Martine

[social_warfare]

Scroll naar boven