Tevreden of bevlogen?

Waarmee werk jij het liefst samen, tevreden collega’s, of bevlogen collega’s? En weet je wat het verschil is?
[dt_gap height=”10″ /]
Tevreden medewerkers, zijn berustende medewerkers. Ze zijn tevreden met wat er is en geloven dat ze op de top van hun kunnen actief zijn. Op de top van de berg staan, zeg maar. Ze vinden het fijn dat ze weten wat ze hebben en voelen geen urgentie om daar verandering in aan te brengen. Ze hebben een ‘leuke’ baan, ‘leuke’ collega’s, een ‘prima’ salaris en een ‘prima’ balans tussen werk en privé. Werkzaamheden worden met twee vingers in de neus gedaan en vaak op de automatische piloot. Van buiten lijkt het heel prima, vaak zijn ze met een glimlach aan het werk, maar die ‘extra mile’, net even dat stapje harder lopen, woorden omzetten in daden, dat ontbreekt er vaak aan. En niet bewust he, dit is meestal een proces wat zich heel onbewust afspeelt. Wat zo iemand zich vaak helemaal niet realiseert. Als je vraagt hoe het gaat, krijg je een standaard ‘Goed!’ (wederom die automatische piloot). Tótdat er iets geraakt of geprikkeld wordt.
[dt_gap height=”10″ /]
Een bevlogen medewerker daarentegen, die loopt wél die extra mile. Die heeft helemaal niet het idee op de top van een berg te zitten. Die is op reis en geniet van die reis. Met alle hobbels van dien. De bevlogen medewerker heeft een helder persoonlijk doel en weet dat hij (of zij natuurlijk) in zijn functie bijdraagt aan een hoger, organisatiedoel. Hij heeft focus en doet z’n werk met zoveel plezier en toewijding, dat hij zich hierin kan verliezen. Hier ontstaat de flow. Deze medewerker ziet kansen, is niet bang voor verandering en is altijd op zoek naar ontwikkeling en vooruitgang. Deze persoon heeft een vuurtje branden, grijpt kansen, deelt, geeft & leeft!
[dt_gap height=”10″ /]
Het behoeft vast geen uitleg dat succesvolle bedrijven hoog scoren op bevlogen medewerkers. En…dat een medewerkertevredenheidsonderzoek een werkgever een verkeerd beeld geeft.
Want als je hoog scoort op tevredenheid, moet je dan tevreden zijn als werkgever, of gaat er dan iets grandioos mis?
[dt_gap height=”10″ /]
Hoe is jouw team samengesteld? Loop ze in gedachten eens langs. Je pikt ze er zo uit, die medewerkers die een vuurtje hebben branden. Die gaan voor samen en voor resultaat.
[dt_gap height=”10″ /]
En weet je, het goede nieuws is, je kunt werken aan bevlogenheid. Bevlogenheid (en mega succesvol zijn als resultante daarvan) begint bij weten waarom je doet wat je doet. Noem het je purpose, je why, je hogere doel. Want dat is waar je intrinsieke motivatie vandaan komt. Als je de marathon wilt gaan lopen, dan is het voornemen om te gaan trainen niet voldoende. Dat hou je misschien een paar weken vol. De vraag is, waarom wil je dat dan? Je wilt fit zijn, de toeschouwers zien juichen als jij over de streep komt, die tinteling van trots in je buik voelen als je je realiseert dat je het gewoon gedaan hebt! Dát is de reden waarom je die schoenen aantrekt en gaat lopen.
[dt_gap height=”10″ /]
Max weet heel goed waarom hij in die F1-auto het circuit opdraait, Johan Cruijff wilde het stadion zien juichen, het besluit om 7 keer in de week te gaan trainen zou Sven Kramer nooit tot de ongekende prestaties hebben geleid die hij toe nu toe heeft neergezet.
[dt_gap height=”10″ /]
En dat vuur, die passie, die liefde voor waar je elke dag weer je bed voor uitkomt, dat gun je toch iedereen? Maar vooral jezelf en je team :-).
Bouw je mee aan meer bevlogenheid? Kijk op www.weekvandebevlogenheid.nl

[social_warfare]

Scroll naar boven