Waarom ik vanmorgen een update van Facebook verwijderde

Gisteravond plaatste ik een post op Facebook. Het ging over het vreselijke nieuws van de vondst die in Amsterdam op straat was gedaan en de reactie van mijn zoon daarop. Ik zei in mijn bericht ook iets van ‘wat een wereld, waar gaat dit heen?’

Het hield me bezig. Dit vreselijke voorval en ook dat wat er voor het weekend met de succesvolle zakenman Koen Everink was gebeurd. Damn, hoe vreselijk is het als je in zo’n slechte B-film terecht komt.

Maar wat me ook bezig hield, was dat ik het bericht geplaatst had. Facebook vroeg ‘waar denk je aan’ en dit was waar ik op dat moment aan dacht. Maar doordat ik het plaatste, gaf ik het ook aandacht. En dát gunde ik die negativiteit ineens zo helemaal niet. Ik, type blij ei, plaatste zelf gisteren nog een quote van Danielle Laporte (en ik plaats überhaupt niet anders); ‘Stop talking about it for one week and see what happens’. En ineens vond ik het een smet op mijn tijdlijn. Ik wil geen aandacht geven aan dingen die negatief zijn. Het is er, erg genoeg. Maar tegelijkertijd heeft het geen zin om te schoppen tegen dingen waar ik geen invloed op heb. Wel wil ik in alles wat ik doe mijn uiterste best doen om positieve verandering te brengen in de dingen waar ik wél invloed op heb.

Stephen Covey, één van mijn grote inspiratoren noemt dit in zijn boek ‘7 eigenschappen voor effectief leiderschap’ de cirkel van invloed en de cirkel van betrokkenheid. De cirkel van invloed is waar je zelf invloed op hebt en dingen in kunt veranderen; míjn werk, mijn leven, de dingen die ik kan beïnvloeden. De cirkel van betrokkenheid daarentegen is de cirkel waar je wel onderdeel van bent, maar waar je geen (directe) invloed op uit kunt oefenen (wereldeconomie, politiek, de eisen die de baas van je partner aan hem/haar stelt etc.). Schoppen tegen je cirkel van betrokkenheid is dus heel inefficiënt. En kost heel veel energie. Ik kan de baas van mijn partner niet beïnvloeden (nu heeft hij deze toevallig niet, maar stel). Maar ik zou mijn man wel kunnen ontzorgen, zodat hij kan voldoen aan de eisen die aan hem gesteld worden, zonder dat dit ten koste van hemzelf gaat. Of ik kan hem helpen met het maken van keuzes in het wel of niet blijven werken voor deze baas.

Ineens legde ik weer even een linkje. Ik, die zo wars is van mensen die schoppen tegen hun cirkel van betrokkenheid, zonder verantwoordelijkheid te nemen en keuzes te maken binnen hun cirkel van invloed. En dus verwijderde ik de post weer. Practice what you preach.

Weet je hoeveel energie het je kost, dat schoppen tegen dingen die je niet kunt veranderen? Ik heb er samen met mijn collega Hanneke Wessel een videotraining over gemaakt; Energiemanagement. Zodat je kunt ontdekken wat jouw energievreters zijn en hier actief keuzes in kunt maken. Op je werk. En daarbuiten.

Want zo heilig als ik geloof in de wet van de zwaartekracht (ik twijfel er bij het opstaan geen dag aan of ik vandaag wel of niet van de aardbol zal vallen), zo heilig geloof ik ook in de wet van de aantrekkingskracht.

Meer weten? Ga naar www.sparkleattheoffice.nl

[social_warfare]

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven