Wat als jouw gevoel klopt?

Wat als jouw gevoel klopt?
 
Wat zou je dan doen?
Wat zou je dan niet doen?
 
We worden in de huidige tijd, in dit informatietijdperk, waarin álle informatie die je nodig hebt aanwezig is, uitgedaagd om te voelen. Wat voel je, wat is jouw waarheid en hoe handel je daarnaar?
 
De kanariepiet in de kolenmijn
Vroeger werden in de kolenmijnen kanariepietjes losgelaten, om te checken of er nog voldoende zuurstof aanwezig was in de mijn. Als het vogeltje dood neerviel, je raadt het al, dan was er niet voldoende zuurstof meer en werden de mijnwerkers als een malle uit de mijn gehaald.
 
Deze rol van kanariepiet is aan ca. 20% van onze bevolking toebedeeld; mannen, vrouwen en kinderen (en zelfs onder meer dan 100 diersoorten is dit vastgesteld, naast de kanariepiet).
 
En het grappige is, dat wat in eerste instantie voor de kanariepiet niet goed lijkt, blijkt vaak later voor de gehele populatie niet goed. Niet alleen in de case van de mijnwerkers blijkt ‘zonder zuurstof zijn’ in een veel eerder stadium voor de kanariepiet ongezond, waarmee het de signaalfunctie heeft om de gehele populatie uit de mijn te halen, want vroeg of laat zou die ook dood neergevallen zijn.
 
Kanariepietjes in de kantoortuin
Een andere case, veel meer van deze tijd, zijn onze kantoortuinen. In eerste instantie waren het de kanariepietjes die hierop uitvielen; slechte concentratie, lagere productiviteit, of erger, burn out.
 
Inmiddels blijkt uit diverse onderzoeken onder kantoorwerkers in kantoortuinen dat de productiviteit onder de gehele populatie (en niet alleen de kanariepietjes) afneemt tot wel 66%.
 
Trotse kanarie
Ben jij een kanariepiet? Dat kan pittig zijn. Het gevoel geven van strijden aan de frontlinie, van eenzaamheid (ben ik nou gek??), van anders zijn (ik zie het toch echt anders…). En tegelijk; het is je allerbelangrijkste KRACHT! So be proud. Maar het kan een absolute uitdaging zijn om in die kracht te blijven. En je niet mee te laten slepen door dat wat ‘de rest van de populatie’ denkt, voelt of vindt.
 
Liefs Martine

[social_warfare]

Scroll naar boven