Wat een jaar! | & inspiratie voor 12 Heilige Nachten

Voordat mijn computer in een definitieve lockdown gaat voor dit jaar, pop ik graag nog even bij je binnen.
 
Want, oh boy wat een jaar! Terugkijkende naar januari, is het niet te bevatten wat er in die 12 maanden allemaal voorbij is gekomen. Zonder helemaal te willen herhalen wat er allemaal in het nieuws gebeurde (ik kijk daar inmiddels nagenoeg niet meer naar), was het persoonlijk ook een heel pittig jaar. Mijn man belandde op de IC, we verloren mijn schoonvader en zijn broer en op het randje van dit jaar, verloren we ook nog een goede vriendin. Ziekte, verlies van dierbaren, keuzes maken en het blijven volgen van onze eigen koers, was iets wat het hele jaar centraal heeft gestaan.
 
Voor- en tegenspoed, rouw, verlies, heling, leiderschap, ontwikkeling en veerkracht. Eigenlijk alle thema’s die dagelijks in mijn werk naar voren komen, kwamen dit jaar in het dagelijks leven ook uitgebreid aan bod. En hoewel het dit jaar in fases heel zwaar is geweest, nemen we ook heel veel mooie momenten, lessen en herinneringen mee. Zelfs aan de zwartste dagen in dit jaar, kleven uiteindelijk ook mooie en intense herinneringen.
 
Liefde verbindt
En wat meer dan ooit bleek, is dat liefde ons verbindt. Dat liefde ons zelfs door de donkerste dalen vooruit helpt, om ergens daarbuiten weer een lichtje te zien. Alain Clark sprak er laatst tijdens HLF8 van Johnny de Mol hele mooie woorden over:
 
‘Eerst is het donker, maar uiteindelijk is er licht. Het is niet onze angst, niet onze boosheid, of ons verdriet. Maar het is liefde. Liefde is onze gids.’
 
Het is absoluut de moeite waard om het filmpje, (2.18 min.), na te kijken en de woorden even te doorvoelen.
 
12 Heilige Nachten
Ondertussen vinden deze week de laatste sessies van dit jaar plaats en bereid ik me voor op twee weken stilte. Wat brengen jouw dagen? Ik heb twee weken vakantie, waarin ik wil genieten van mijn gezin, familie, vrienden, buiten zijn met onze hond, spelletjes doen, plannen maken, reflecteren en vooruit kijken, maar bovenal verbinden en genieten! Even los van al het online gedruis. Van alle prikkels en afleiding.
 
En sinds een aantal jaren doe ik dat door me bewust te zijn van de 12 heilige nachten. Ken je de 12 heilige nachten? De 12 nachten tussen Kerstavond (24 December) en Driekoningen (6 januari), ook wel bekend als ‘de tijd tussen de tijd’, staan bekend als bijzondere, magische nachten. Een ideale periode om naar binnen te keren. Om op zoek te gaan naar verdieping, inspiratie en vernieuwing.
 
Tot in het nieuwe jaar!
Dankjewel voor je verbinding in het afgelopen jaar & hele warme en sprankelende feestdagen voor jou en je dierbaren gewenst. Wie weet treffen we elkaar in het nieuwe jaar!
 
Liefs Martine

[social_warfare]

Scroll naar boven