Werkgeluk zit in een klein hoekje | 9 tips

Werkgeluk zit in een klein hoekje | 9 tips

Wellicht is het je volledig ontgaan, maar we roepen het nog maar een keer. Het is deze week de week van de werkstress. Officieel is het vandaag zelfs de laatste dag van de week van de werkstress. Grappig hoe dat werkt, een initiatief om ziekte nr. 1 onder werkenden in Nederland onder de aandacht te brengen door de overheid en prompt is de week van de werkstress een vierdaagse week. Van 14 t/m 17 november. Er gingen ook al geluiden op dat de naam misschien niet helemaal handig gekozen is, want wat je aandacht geeft groeit juist. Toch? Wij spreken liever van werkgeluk. En wat kun je doen om daar zoveel mogelijk van te bereiken. Dat je kunt werken vanuit een flow waar je blij van wordt. Waar je energie en voldoening uit haalt. Zodat je opspringt ‘s morgens en denkt, kom maar door met die dag!

Werkgeluk is één van de kernwaarden van SPARKLE. at the office. Wij proberen ons steentje bij te dragen aan het werkgeluk in jouw leven. En weet je, werkgeluk zit in een klein hoekje. We hebben 9 tips voor je waarmee je wellicht weer een stapje dichterbij zo’n heerlijke flow komt. En misschien zit je al in zo’n heerlijke flow. Dan kun je met dit lijstje toetsen of er misschien nog dingen bij zitten waar je ook nog wat aan hebt. Wat van geluk heb je nooit genoeg. Hier komen ze:

1 Werk vanuit je waarom
Eén van onze grote inspiratoren noemt het ‘Start with why’. Heb je je wel eens afgevraagd waar je hart een sprongetje van maakt? Wat het vuur in jou doet aanwakkeren? Als je doet waar je echt blij van wordt, gaan de dingen als vanzelf. Als je gaat harT werken, hoef je nooit meer harD te werken.

2 Stel je doelen
Waar doe je het voor, wat zijn jouw dromen en idealen, hoe kun je zorgen dat je werk van vandaag kan bijdragen aan jouw dromen van morgen? Wat heb je nodig, wat wil je nog leren, wie heb je nodig, hoe kun je je netwerk uitbreiden om met de juiste mensen in contact te komen. Als je je doelen duidelijk hebt, kun je het lot een handje helpen.

3 Geniet van de weg er naartoe
We zijn vaak drukker met waar we naartoe willen en waar we nog niet zijn, dan dat we genieten van wat er is en wat je hebt. Het gaat niet om het doel, het gaat erom hoe je de weg er naartoe beleeft. Maak er een feestje van.

4 Bepaal jouw grenzen
Wees ook naar je collega?s en je leidinggevende duidelijk in wat je wel en wat je niet wilt. Laat de dingen je niet overkomen, maar bepaal zelf wat je laat gebeuren. Met een flinke dosis oprechte en nuchtere assertiviteit wordt de werkplek een stuk aangenamer. Luister ook naar de signalen van je lichaam, die geven je namelijk ook heel duidelijk je grenzen aan.

5 Kies
Je kent je doelen, dus je kunt ook bepalen welke stappen je daarvoor moet nemen. En welke niet. Deel je tijd goed in. Hoe lang duurt een taak? Een vervelende taak hoeft niet per definitie lang te duren. Maar vaak schuif je hem wel voor je uit. Als een vervelend klusje van een half uur geklaard is, voel je de energie daarna wel weer heerlijk stromen.

6 Doe niet aan onnodige ballast
Soms zijn de dingen gewoon zoals ze zijn. Punt. Je hebt niet overal invloed op. Leg je daarbij neer. Choose your battles, stop met schoppen en je hoeft ook niet overal iets van te vinden. Of van iedereen iets te vinden.

7 Verbind je met de mensen om je heen
Ook als je je werk van vandaag niet per definitie het leukste in de wereld vindt, kan het contact met de mensen om je heen je werkdag wel veel leuker maken. Investeer in de mensen om je heen; om te leren, om te ontspannen, om je op weg te helpen richting je doelen, om je wereld te vergroten en gewoon om je werkdag leuker te maken.

8 Communiceer luid en duidelijk
Voorkom stress, práát. Je werk is belangrijk, maar niet belangrijker dan je leven. Hoe duidelijker jij communiceert vanuit je oprechte intenties, hoe beter je werkrelaties worden. Spreek dingen uit waar je mee zit, laat ze niet sudderen onder de oppervlakte. En spreek ze uit naar de mensen die er iets mee kunnen. Met als doel om het op te lossen.

9 Maak vooral heel veel plezier!
Maak van iedere dag een feestdag. Niet meer niet minder. Tip voor vandaag? Hang gezellig een paar slingers op!

Fijne werkdag!

Liefs, Martine

[social_warfare]

Scroll naar boven